LID in de kijker: JeanBon
JeanBon 'Comptoir Gourmand' is een toonbank die hoogwaardige kazen en charcuterie verkoopt, samen met traditionele baguettes, salades en speciale koffie. JeanBon biedt vers bereide kwaliteitsproducten die met liefde huisgemaakt zijn, voor uw ontbijt, lunch en aperitieven thuis. Jean Vandemoortele geeft jullie een inkijk in zijn uitdagingen, dromen en realisaties met het zijn concept JeanBon.
Wat bracht je ertoe om lid te worden van Leaders Club Belgium en hoe heeft het je zakelijk of persoonlijk beïnvloed?
Ik ben lid geworden om met het netwerk ervaringen uit te wisselen en bij te leren tijdens de evenementen.
Wanneer en hoe is je passie voor de horeca begonnen? Was het altijd je droom of was het een toevallige ontdekking?
Zelf ondernemen was van jongs af aan een droom voor mij en ik ben altijd al gepassionneerd geweest door 'food'. Dus ergens is het niet verwonderlijk dat ik al snel van het klassieke carrière pad ben afgestapt en de stap naar horeca heb gezet.
Wat is het meest gedenkwaardige of grappige moment dat je hebt meegemaakt in je horeca-carrière?
Er zijn er heel veel en het is moeilijk om nu op een specifiek moment te komen. Waar ik allesinds heel veel plezier aan beleef zijn de uitwisselingen met collega horeca ondernemers en met mensen uit de sector met meer ervaring dan mij.
Wie of wat inspireert jou in de horeca? Zijn er bepaalde chefs, restauranthouders, of trends waar je naar opkijkt?
Wie of wat inspireert mij:
- Concepten die focussen op authenticiteit en kwalitatieve producten. Beiden zorgen ervoor dat je met minder meer kan doen (less is more): een goed product met een goede service heeft weinig omkadering nodig. Ik denk aan Nona, Knees to chin, en klassiek maar nog altijd relevant Prêt à manger.
- concepten die relevant blijven over meer dan 20 jaar
Trends waarvan ik opkijk:
- de evolutie naar steeds meer convencience in de wereldsteden, de energie die je voelt als in die steden het horeca landschap verkent.
Wat is jouw specialiteit in de keuken of in de horecasector? En wat is je favoriete gerecht of drankje om te serveren?
Samen met ons team streven naar het aanbieden van de beste sandwich in een aangenaam kader met een vlotte bediening en aan een aanvaardbare prijs.
Wat zijn enkele uitdagingen waarmee je te maken hebt gehad als ondernemer in de horeca, en hoe heb je ze overwonnen?
- In het algemeen; het finetunen van het concept om de juiste marges te vinden (pricing, vereenvoudiging, sizing, menu engineering...) heeft veel tijd genomen. Misschien door een gebrek aan eerdere ervaring in de horeca en te zijn gestart met te weinig input van experten.
- Pricing:
* oneerlijke concurrentie door zwart werk
*de bereidheid om te betalen voor een broodje versus een cappucino, speciaalbier, een bagel,.... Dit overwinnen we door het overbrengen naar de klant van de kwaliteit en het werk dat in onze broodjes wordt gestoken via oa storytelling, shop flow, uitstallen van de ingredienten die we gebruiken in onze 'comptoir'...
Wat zijn je toekomstplannen voor je horecaonderneming? Zijn er nieuwe concepten, uitbreidingen of innovaties waar je aan werkt?
- de kwaliteit, service en efficientie blijven naar omhoog trekken. Alles blijven challengen samen met het team.
- graag openen we de komende 2 jaar nog 4 panden in brussel, jammergenoeg zijn we daarvoor afhankelijk van de juiste locatie te vinden en dat kan tijd nemen.