Buy Local

Beste leden, partners

Buy Local! Met deze leuze en strijdkreet in ons achterhoofd stapten we op maandag 3 juni als eerste van de bus af bij ‘Herbas’. Herbas wordt geleid door David Van Steenkiste, een kleinschalige herborist, die in de voormalige kruidentuin van Hertog Jan*** kruiden kweekt op een biologische manier voor restaurateurs en horecaondernemers. Door hem werden we ondergedompeld in de wereld van eetbare bloemen en kruiden. Ongetwijfeld een meerwaarde om een cocktail van de maand mee in de kijker te zetten.  

Een boogscheut verder werden we onthaald bij Tête Pressée. Chef en ondernemer Pieter Lonneville koopt er met zijn team quasi alles lokaal aan en verwerkt zijn producten ‘from nose to tail’. Duurzaamheid ten top dus. Daarnaast communiceerde hij ook vrijuit over de uitdagingen die aan het plaatselijk aankopen (beschikbaarheid, prijs, seizoensafhankelijkheid, …) verbonden zijn. 

Later die dag ontving Dries Delanotte van ‘Le Monde Des Mille Couleurs’ ons op zijn bio-boerderij. Enkele leden van LeadersClub kopen hier reeds hun groenten aan en geven dus al het goeie voorbeeld. Voor de anderen was het een aangename kennismaking met Dries. Op zijn boerderij gaat de natuur namelijk volledig zijn gangetje: alle planten en kruiden groeien door elkaar. Meststoffen zijn uit den boze, het wieden van onkruid evenzeer. Met onze collega’s hebben we het aan den lijve mogen ondervinden; de wilde en pure biotoop van Dries levert evenwichtige, smaakvolle en gezonde groenten op.

Als uitsmijter klonken we op het einde van onze trendtour met een Belgisch glas ‘mousseux’ en witte wijn van ‘Entre Deux Monts’. Ook op dit wijndomein viel ons op dat lokaal aankopen steeds gepaard gaat met extreem duurzaam ondernemen. Deze trend zet zich onvermijdelijk door naar de toekomst, in overeenstemming met het consumptiegedrag van de nieuwe generaties.

Vijf learnings op basis van ons bezoek aan deze drie bedrijven:

  • Evolueer op welk niveau een lokaal product een meerwaarde kan betekenen in jouw bedrijf. Waak erover dat lokaal geen gimmick wordt. 

  • Waarom iets uit het buitenland importeren als er een smaakvol lokaal alternatief bestaat? Koop lokaal in en doe onze Belgische economie boosten. 

  • Communiceer over jouw gebruik van lokale producten (artisanale streekbieren of Belgische buffelmozzarella) via al je kanalen (menukaart, website, sociale media, persbericht) en bouw zo aan je merkwaarde. 

  • Speel in op de noden van de consument: door lokaal aan te kopen en de roots van een product openbaar te maken, ga je voor een transparante, korte keten en creër je een vertrouwensband met je gast. 

  • Wees er je van bewust dat aan lokaal behalve pro’s ook contra’s zijn verbonden. Lokaal aankopen vergt vaak een afzonderlijke communicatie met een extra leverancier, het aanbod is niet constant en ook schaalbaarheid is vaak een probleem. 

Hartelijk dank voor jullie aanwezigheid!

Harry, Femke, Linde, Peter, Joeri, Thierry, Paul, Steven en Dimitri

#block-c945ec41cae00de2a903 .sqs-gallery-block-grid .sqs-gallery-design-grid { margin-right: -20px; }#block-c945ec41cae00de2a903 .sqs-gallery-block-grid .sqs-gallery-design-grid-slide .margin-wrapper { margin-right: 20px; margin-bottom: 20px; }

Previous
Previous

Langste tafel te Hasselt

Next
Next

Nationale trendtour GENT